Kirjoittaja Joulupukki

Joulupukki, Korvatunturi


Joulupukki Katso kirjoittajatiedot: jouluiset kirjoitukset laati Pekka Tiusanen.

2

Oodi energialle

Kes 24

I must study politics and war, that our sons may have liberty to study mathematics and philosophy. Our sons ought to study mathematics and philosophy, geography, natural history and naval architecture, navigation, commerce and agriculture in order to give their children a right to study painting, poetry, music, architecture, statuary, tapestry and porcelain.” John Adams

Maailmanhistoriaa voi katsoa energian saatavuuden näkökulmasta. Tämä kirjoitus on ylistyslaulu ihmiskunnan käytettävissä olevan energiamäärän kasvulle. Tiedän, että se on vähän epäkorrektia nykyisin, mutta tämä tarina pitää minusta silti kertoa. Se voi olla blogihistorian pisin olkinukke tai jotain muuta. Toivottavasti luet jutun samassa hengessä kuin missä se on kirjoitettu – lomallelähtötunnelmissa. Lue lisää »

4

Joulupukin kylmä hiki ilmastoneuvotteluissa – YT:t alkavat Korvatunturilla

Jou 25
Joulupkki pääsee usein naamavipillään etuoikeutettuihin paikkoihin. Tänä vuonna Pukki osallistui useampaan tapahtumaan, joissa energia-alan tulevaisuutta puitiin (Pukin kiinnostus alaan kumpuaa pitkälti hänen ilmastonmuutosta koskevasta huolestaan, joka on puolestaan seurausta huolesta, että Pukin reen jalakset täytyy korvata pyörillä lumen puutteen vuoksi). Lue lisää »
0

Joulupukin kesäterveiset nousevan auringon maasta

Hei 11

Joulupukin työssä on se etu, että siinä näkee maailmaa. Matkailu avartaa, tuo ymmärrystä ja sitä rataa, mutta ymmärrys lisää usein myös tuskaa. Voisinpa kertoa muutaman viikon takaisesta Japanin matkastani, ja siitä, kuinka vaikeassa tienhaarassa maan energiapolitiikan päättäjät tällä hetkellä ovat.

Lue lisää »

0

Joulu on rauhan aikaa – olisiko jo aika haudata sotakirves uusiutuvien ja ydinvoiman välillä?

Jou 21

Vuosi 2011 on ollut tapahtumia täynnä. Lähi-Itä on vaihtanut vankkumattomilta vaikuttaneita vuosikymmeniä hallinneita diktaattoreita vaaleilla valittuihin hallituksiin. Euroa ja euromaita on pelastettu kuilun partaalta harva se viikko. Kotimaassa vaalijytky mullisti oman poliittisen karttamme. Maailmanlaajuinen ilmastosopimus antaa odottaa tuloaan, mutta askelmerkit tuon etapin saavuttamiseksi on vihdoin asetettu. Ydinvoiman hehkutettu renessanssi on vaakalaudalla Fukushiman onnettomuuden seurauksena.

Lue lisää »

6

Joulupukin juhannusterveiset

Kes 23

Vuosi 2011 on vasta puolivälissä, mutta kysymykset ydinvoiman tulevaisuudesta ovat nousseet aivan uuteen valoon Fukushiman onnettomuuden ja siitä seuranneiden poliittisten päätösten johdosta – Saksa ja Sveitsi sulkee pysyvästi ydinvoimalansa, Italia hylkäsi ydinvoiman rakentamisen selvin numeroin. Onnettomuuden lopullisia vaikutuksia ydinvoima-alaan on kuitenkin mahdotonta arvioida. Jopa joulupukille.

Jälkensä Fukushima jättää, kuten muutkin historian ydinonnettomuudet, ydinturvallisuuteen. Vaikka samankaltaisia alkusyitä (valtava maanjäristys ja 15 metrinen tsunami) ei useimmilla laitospaikoilla ole mahdollista nähdä, varautuvat toimijat suunnitelmissaan kuitenkin Fukushiman kaltaiseen tilanteeseen, jossa Murphyn laki – kaikki mahdollinen mikä voi mennä persiilleen menee persiilleen – toteutuu. Lue lisää »

24

Joulupukin globaalit ilmastolahjat

Jou 22

Vuosi sitten pukin matka Korvatunturilta etelään sujui sutjakkaasti, lunta oli runsaasti pulkan alla. Tänä vuonna lunta on vielä enemmän. Tulossa on oikea Wanhan Ajan Hyvä Joulu. Pukin pajassa on tehty lumilapiota urakalla, eikä siltikään kaikkia lahjalapiotoivomuksia kyetä täyttämään.

Tänä jouluna Pukki jakaa globaaleja lahjoja. Olihan YK:n ilmastosopimuksen 16. osapuolikokous vastikään kaksi viikkoa koolla Meksikon Cancúnissa, ja sieltä Pukin tontut eivät raportoineen kovin kummoisia lahjoja ihmiskunnalle.

Mutta Pukkipa panee paremmaksi. Lue lisää »

0

Joulupukki tiesi ydinvoimapäätökset etukäteen

Hei 1

Eduskunta teki jälleen teollisuusmaailman energiahistoriaa. Yhdessä istunnossa kansanedustajien vahva enemmistö vahvisti hallituksen keväisen ydinvoimapäätöksen. Kuvio meni lähes sellaisenaan kuin Joulupukki asiasta kirjoitti tällä palstalla 23.12.2009. Tämän kirjoittajalla on hyvä yhteys Joulupukkiin, joten pyysin häneltä kommentteja tulokseen.

Pukkihan ennusti win-win -lahjablogissaan, että jaossa olisi neljä kovaa energiapakettia. Kolme niistä toteutui: TVO ja Fennovoima saivat luvut uusiin ydinvoimalaitoksiin. Kolmantena kovana energiapakettina on tietenkin runsaskätisesti uusituvan energian tuilla kuorrutettu uusiutuvan energian biopaketti, kuten pukki ennakoi. Biopaketin valmistelu on vielä kesken ja siitä hallitus ja eduskunta päättävät myönteisesti syksyllä ensi vuoden budjettikäsittelyn yhteydessä.

Pukin lupaamista neljästä kovasta paketista jäi toteutumatta vain Fortumille uusi laitos Loviisaan. Pukki kommentoi asiaa pitkällä perspektiivillään. Kyllä se Loviisan lupakin tulee seuraavan eduskunnan aikana. Muutaman vuoden viivästys on pukin ikään verrattuna olematon. Lue lisää »

6

Joulupukin win-win -lahjat

Jou 23

Pukki tuli taas riemuisasti lahjoja jakamaan. Porot tykkäävät, kun lunta on pulkan alla. Viime jouluina pulkkaa on ollut raskas vetää lumetonta tietä pitkin. Pakkastakin on tänä jouluna kuin silloin ennen, ja pukki sentään muistaa vuosisatoja.

Tonttujen tekemien salaisten tiedusteluraporttien mukaan Suomessa on paljon kilttejä lapsia. Pukki jakaa tänä jouluna modernisti win-win –lahjoja. Ennen sanottiin, että kun antaa, niin itsekin saa. Nyt sanotaan win-win. Pukki on tietenkin oikeasti satuhahmo, siksi lahjojen oikea antaja on joku muu, mutta sitä ei saa kertoa lapsille. Joulu menettäisi paljon, jos lapset eivät uskoisi pukkiin.

Erityisesti pojat haluavat kovia lahjoja. Niitä on nyt ennätysmäärä. Päällimmäisinä on neljä kovaa energiapakettia. Ne ovat niin suuria että ne on annettava symbolisesti kirjekuoressa ja oikeastaan hieman etukäteen. Kas tässä Fortumille, TVO:lle ja Fennovoimalle myönteiset PAP-paperit. Jokainen teistä on perustellut pyyntöanne perusteellisesti. Pukki tietää, että myös Vanhasen hallituksen enemmistö vakuuttuu, että kaikki kolme hakemusta ovat yhteiskunnan kokonaisedun mukaisia.

Lue lisää »