Ydinvoima

Ydinvoimalla on merkittävä rooli Suomen ja Euroopan energiantuotannossa.  Vaikka ydinvoiman käytöstä on runsaasti kokemusta, se on kustannustehokasta ja päästötöntä (ilmansaasteet ja hiilidioksidi), se herättää runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan. Esimerkiksi käytetyn polttoaineen (ydinjäte) loppusijoitukseen ja laitosten turvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat saaneet monet epäilemään ydinvoiman roolia osana tulevaisuuden energiantuotantoa. Intohimot puolesta ja vastaan synnyttävät kärjistettyjä näkemyksiä – joko ydinvoima esitetään syypäänä lähes kaikkiin maailman ongelmiin tai vaihtoehtoisesti ainoana yksittäisenä ratkaisuna niihin. Räikeiden näkemyserojen väliltä olisi vielä tarkoitus keksiä mihin totuuteen uskoo.

Belgialaisten keino ruokkia itsenäistä ajattelua ydinvoimasta:

Ydinreaktioita-blogin tarkoituksena on toimia alustana rakentavalle keskustelulle ydinvoiman eduista ja haitoista. Blogiin kerätään ydinvoimaan niin myönteisesti kuin epäilevästikin suhtautuvia näkemyksiä, ja kaikkea siltä väliltä. Rohkaisemme lukijoitamme osallistumaan keskusteluun, jakamaan näkemyksiään tai vaikka kyselemään niitä näitä. Aloita vaikka kysymällä jokin sinua askarruttanut kysymys ydinvoimasta!

Ydinvoima Suomessa ja maailmalla

Maailmalla on käytössä satoja ydinreaktoreita, mutta varsinaisessa sähköntuotannossa niitä on tällä hetkellä 432 ja niillä tuotettiin vuonna 2010 lähes 15 % maailman sähköstä. Suomessa käynnissä on neljä reaktoria kahdella paikkakunnalla, Loviisassa ja Olkiluodossa. Rakenteilla on tällä hetkellä yksi uusi yksikkö (Olkiluoto 3) sekä kahden uuden yksikön rakentamista valmistellaan parhaillaan. Ydinvoimalla katettiin neljännes Suomen sähkönkulutuksesta vuonna 2013.

Fissio vai fuusio?

Tyypillisesti ydinvoimasta keskusteltaessa puhutaan erityisesti fissiosta, jossa raskas atomiydin halkaistaan ”pommittamalla” sitä neutroneilla jolloin syntyy suuri määrä energiaa. Fuusiossa puolestaan matkitaan auringon toimintaa: siinä kaksi kevyttä vetyatomia yhdistetään kymmenien miljoonien asteiden lämpötilassa suuritehoisessa magneettikentässä, jolloin syntyy niin ikään suuri määrä energiaa. Kaikki nykyiset kaupallisessa käytössä olevat ydinvoimalat ovat ns. fissiolaitoksia. Fuusioenergian hyödyntäminen on yhä kokeellisella tasolla.

Ydinreaktioita Facebookissa
Seuraa meitä twitterissä
Navigoi
Kategoriat