Terveisiä Vapaavuoren komitealle

Ministeri Vapaavuori johtaa puhetta uudessa parlamentaarisessa komiteassa. Komitea valmistelee energia- ja ilmastotiekarttaa vuodelle 2050. Ryhmä arvioi ensi kesään mennessä keinoja ja kustannuksia kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi 80–95 prosenttia. Vaativa tehtävä.

 Toivottavasti komitea keskustelee perusteellisesti ydinvoimatuotannon toteutuneesta ja tulevasta merkityksestä Suomen taloudelle, kilpailukyvylle sekä hiilidioksidipäästöjen vähenemälle. Ydinvoiman merkitys vuoden 2050 tavoitteen saavuttamiseksi on hyvä noteerata.

Edullinen liuskekaasu on tuonut Yhdysvalloille kilpailuetua suhteessa Eurooppaan. Vuodesta 2004 alkaen eurooppalaisen teollisuuden maksama energianhinta on noussut 28 prosenttia enemmän kuin amerikkalaisen. On aiheellista pohtia miten energia- ja ilmastopolitiikka jatkossa tukee teollisuuden investointeja ja pysymistä Suomessa?

Komitean tulisi keskustella myös toimintaympäristön muutoksista. Kansainvälinen energiajärjestö IEA totesi huhtikuussa julkaisemassaan raportissaan Tracking Clean Energy Progress, että vapailla sähkömarkkinoilla investointi pääomavaltaiseen ydinvoimaan on vaikeaa tilanteessa, jossa syöttötariffeilla edistetään uusiutuvia.  Mikä komitea näkee tämän ja mitä asialle on tehtävissä?

Yksi myönteinen mahdollisuus on sähkön vienti, jolla korjattaisiin negatiivista kauppatasetta. Suomi tuo energiatuotteita noin seitsemällä miljardilla eurolla vuodessa. Sähköomavaraisuus talven huippukulutustilanteessa ja ajoittainen sähkön vienti olisi yksi tervetullut miljardiluokan korjaus nykyiseen tilanteeseen. Toivottavasti ministerin johdolla pohditaan tätäkin asiaa.

Parlamentaarisen komitean rooli on tärkeä. Onnistuneet linjaukset osaltaan vauhdittavat investointeja päästöttömään tuotantoon ja siivittävät Suomen talouden takaisin nousuun.

Kommentoi kirjoitusta “Terveisiä Vapaavuoren komitealle

Ydinreaktioita Facebookissa
Seuraa meitä twitterissä
Navigoi
Kategoriat