Kirjoittaja Lauri Muranen

Asiantuntija, sähköntuotanto, Energiateollisuus


Lauri Muranen Olen ihmisystävä, syvän teknologiauskon omaava suurten ratkaisujen visionääri. Isä. Himotyömatkapyöräilijä ja vasta aikuisiällä urheiluun koukuttunut kolmekymppinen. Pehmo. Utelias. Ja hyväntuulinen. Yritän löytää rohkeutta olla aidosti utelias ja älyllisesti rehellinen. Kuuntelen mielleläni jos olen tehnyt ajatteluissani virheen, mutta toivon sen osoittamseen tahdikkuutta. En omista lemmikkejä ja aion isona perustaa olutpanimon.

0

Energiakäänteen edelläkävijä

Elo 29

Se oli ennennäkemätöntä. Kehittynyt teollisuusmaa päätti kääntää energiakelkkansa kertaheitolla. Siivota kaupunkien ilman ja puhdistaa sähköjärjestelmänsä. Epäilijöitä riitti. Tuo ei tule onnistumaan ja hintakin hirvittää, vastustajat väittivät. Ja onko tuo nyt niin ympäristöystävällistäkään? Lue lisää »

0

Saksan energiakäänne on tarpeetonta uhkapeliä

Elo 5

(Alla 5.8. Helsingin Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus kokonaisuudessaan).

Petri Hakkarainen totesi Saksan pelaavaan energiajärjestelmällään uhkapeliä, jonka lopputulos on vielä hämärän peitossa (HS vieraskynä 22.7). On toki liian aikaista sanoa kuinka käy Euroopan suurimmalle ulkoilmalaboratoriolle, mutta ennuste on nykytietojen valossa varsin synkkä. Lue lisää »

0

Miksi maailman aurinkoisimpaan paikkaan rakennetaan ydinvoimaa?

Hei 3

Arabiemiraatit (UAE) tunnetaan suuruudenhulluista rakennusprojekteistaan – mm. eri muotoisista keinotekoisista saariryppäistä ja toistaiseksi maailman korkeimmasta rakennuksesta Burj Khalifasta. On varsin ironista, että Emiraatit rakentavat ilmastonmuutosta kiihdyttävillä öljytuloilla aikuisten hurvittelusaaria, kun samaan aikaan Malediiveilla pohditaan massaemigraatiota nousevan merenpinnan tieltä.

Niin tai näin, asiaan pitäisi mennä. Pikagooglauksella maailman aurinkoisin paikka ei löydy Arabian niemimaalta (vaan Arizonan Yumasta), mutta tämän kirjoituksen pointin kannalta ei ole väliä onko maa top-10:ssä vai top-100:ssa. Lue lisää »

0

Onko ydinvoima säästänyt lähes kahden miljoonan ihmisen hengen?

Huh 23

”Jos faktat muuttuvat, minä muutan mieleni. Mitä sinä teet?” Taloustieteilijä John Maynard Keynesin on kerrottu lausuneen tämän älyllisen rehellisyyden ohjenuoraksi sopivan ohjeen. Itselleni väärässä olemisen myöntäminen on todella haastavaa ja yritän harjoitella sitä säännöllisesti. Minusta myös tuntuu siltä, että se saattaa olla katoava luonnonvara. Lue lisää »

3

Voisiko aurinkoenergia ratkaista energiaongelmamme?

Maa 4

Keskustellessani ydinvoimasta minua tympäisee välillä oletus, että energiayhtiöt rakentavat ydinvoimalaitoksia vain huvikseen. ”Ette vaan halua tänne tuuli- ja aurinkovoimaa”. Tottakai haluamme. Salaliittoteoreetikoille voin todeta, että tuntemani alalla työskentelevät ihmiset ovat keskimäärin erittäin tietoisia ympäristöasioista ja suhtautuvat erittäin uteliaasti kaiken energiateknologian kehitykseen. Lue lisää »

1

Runebergin torttu steroideilla

Hel 5

Polttoaineiden suhteellinen energiasisältö on äärimmäisen tärkeä ja mielenkiintoinen aihe, josta on todella helppo puhua äärimmäisen pitkästyttävästi. Siksi ajattelin lähestyä aihetta ajankohtaisen ja herkullisen esimerkin avulla: lempileivoksellani – Runebergin tortulla. Lue lisää »

0

Karvalakkioppitunti sähköjärjestelmästä huonoilla vertauskuvilla höystettynä

Tam 14

Lyhyehkön kirjoitusurani luotaantyöntävin otsikko on perua vuoden alusta alkaneelle kuntosaliharrastukselleni. Matkaan muutaman kerran viikossa metrolla Helsingin Kampissa sijaitsevalta toimistoltamme Sörnäiseen. Lue lisää »

0

Sosiaalisen median suurkuluttajan näköharhat

Jou 11

Energiateollisuus julkaisi eilen uusimman energia-asennetutkimuksen tulokset. Tutkimuksen toteutti IRO research. Ensimmäisenä kiinnitin huomiota varsin odotettuun ydinvoima-asenteiden myönteisyyden kasvuun verrattuna vuoden 2011 tutkimukseen (kyselyt lähtivät jakoon 11.3.2011). Lue lisää »

0

Melua tyhjästä?

Lok 16

Muutama viikko sitten raportoitiin EU-komission vuotamasta tiedonannosta, jonka mukaan mm. Olkiluodon voimalat kuuluisivat Euroopan vaarallisimpiin. Akuutti hätä ydinvoimalaitosten tilasta nousi poikkeuksellisen näkyvästi lehtien etusivuille. Tiesikö komissio jotain, mitä kansalliset ydinturvallisuusviranomaiset eivät? Vai vielä pahempaa, yritettiinkö ongelmia peitellä? Lue lisää »

0

Kuinka rakentaa oma ydinvoimalaitos?

Elo 13

Nyt se on tehty! Ei ehkä ensimmäinen laatuaan, mutta arvostettu brittiläinen the Guardian sanomalehti on julkaissut tiede-sivuillaan videon, jossa eritellään mitä tulee ottaa huomioon jos haluaa rakentaa oman ydinreaktorin.

Videossa käydään läpi mm. laitoksen sijaintipaikan valintaperusteita, ydinreaktorin toimintaperiaatetta ja turvallisuutta sekä muita pieniä yksityiskohtia. Pääosassa kolmentoista minuutin pätkässä ovat enimmäkseen tutulla aksentilla puhuvat asiantuntijat.

Hyviä katseluhetkiä.